LED-verlichting en gezondheid. Een studie van de Oregon State University toont aan dat de blauwe golflengten die door LED’s worden geproduceerd, de cellen in de hersenen en het netvlies beschadigen als je gedurende een langere periode wordt blootgesteld aan flitsend licht. Blauw licht kan bijvoorbeeld afkomstig zijn van apparaten zoals uw smartphone. Het heeft aangetoond dat het – op lange termijn – uw leven kan beïnvloeden, zelfs als het licht niet direct in uw ogen schijnt. Het onderzoek zelf is getest op een fruitvlieg, maar de technologie is niet lang genoeg gebruikt om het effect ervan gedurende de hele levensduur van mensen te concluderen.
Dat gezegd hebbende, zien we een ontwikkeling, door de menselijke levensduur, hebben verhoogd in het afgelopen jaar. Door het kunstlicht is onder andere de reden voor de behandeling van ziekten. De wetenschap vertelt ons dat het door het ontwerpen van het lichtspectrum kan bijdragen aan het verbeteren van de slaappatronen, het welzijn en de algemene gezondheidskwesties.

LED kan helpen de melkproductie te verhogen

Vooral Engelse boeren hebben de druk van de stijgende prijzen gevoeld en hebben LED-verlichting gebruikt om de melkproductie van de koeien te stimuleren. Uit analyses blijkt dat als de koeien worden blootgesteld aan 16-18 uur licht met een minimum van 160-200 lux, gevolgd door maximaal 8 uur duisternis, dit een positief effect zal hebben op de productie. De methode is hetzelfde wat ons mensen overkomt, want het licht geeft een signaal af dat het hormoon melatonine vrijkomt, wat invloed heeft op een toename van de melkklier om meer melk te produceren.
Onderzoek is gedaan op dit gebied en toont aan dat de melkproductie met twee liter per dag kan toenemen, in vergelijking met koeien die slechts 13 uur per dag aan constant licht worden blootgesteld.

Led verlichting in je Veranda

Zonwerende beglazing, dubbel of driedubbel glas… Er zijn zoveel soorten ramen voor uw veranda, dat het niet moeilijk is dat u het bos door de bomen niet meer ziet. Toch is het van fundamenteel belang voor het leefklimaat in de veranda dat u de onderstaande factoren in overweging neemt! Maar ook LED verlichting plaatsen in je veranda is belangrijk niet alleen omdat het energiezuinig is maar ook goed voor je geldbeugel.

Voor een veranda op maat moet je bij Van Der Bauwhede zijn. Als verandabouwer ontwerpen en bouwen we alles zelf, van moderne tot landelijke stijl.

Blauw en rood licht in kantoren

Onderzoekers van LRC (Lighting Research Center) van het Rensselaer Polytechnic Institute en de Amerikaanse General Services Administration publiceerden een reeks analyses die laten zien hoe verschillend licht ons mensen beïnvloedt. Als je ervoor kiest om ’s morgens in kantoren een meer blauwachtig licht te combineren met een rood licht in de middag, dan maakt dat de medewerkers attenter, productiever en minder slaperig.
Over het algemeen krijgen de meeste mensen overdag niet genoeg licht. Er is een correlatie tussen te weinig licht overdag, betekent te veel licht ’s nachts. Het is natuurlijk voor ons mensen om elektronische apparaten te gebruiken als we thuiskomen, maar het licht van de schermen bedriegt je hersenen om te denken dat het tijd is om wakker te worden of andersom. Verstoring van ons circadiane ritme van licht en donker zal het biologische systeem en de cellen van de hersenen beïnvloeden. Circadiane ritme stoornissen worden geassocieerd met menselijke rust vs. activiteitspatronen die van invloed kunnen zijn op onze productiviteit, algemene gezondheid en welzijn.

We kunnen concluderen dat er veel aandacht is voor studies en analyses van de impact van de LED op de mens. Wij zijn we op de hoogte van de ontwikkelingen en we kijken uit naar wat de toekomst kan bieden op het gebied van kennis en leren.